lauantai 15. marraskuuta 2014

Ideoita elämän haastavien paikkojen, leirien ja surujen voittamiseen

File:Puolijoukkueteltta.JPG

Elämä on siitä pirullinen kaveri, että se heittää paikoin tuskallisen haastaviin paikkoihin. Opiskellessa valmistelemattoman opiskelijan kimppuun käyvät usein tentti tai koeviikot, töissä voi joutua deadlinejen yliajamaksi. Arki voi mustua kuolemantapauksen, yllättävän epäonnen, työnmenetyksen tai yksinkertaisesti mielialan pessimistivaihteen yllättävän päälle napsahtamisen vuoksi.

Armeijassa haastavia paikkoja ovat leirit. Niistä tekee haastavia ainakin neljä asiaa:

1. Nykyinen normi-kaupunkilais-pulliainen ei ole usein tottunut elämään alkeellisissa elämänolosuhteissa

2. Niihin liittyy paljolti edellisestä syystä paljon negatiivisia tuntemuksia jo ennen itse asiaan pääsemistä (osin syystä nimeltä edellinen kohta)

3. Armeijassa leireillä nukutaan vähän, monesti joutuu tyytymään pariin kolmeen tuntiin yössä

4. Niissä on haastavampaa pitää koossa elämänkontrollia ja elämänhallintaa

Minulle leirit olivat armeijassa aluksi iso haaste. Fiilis oli aluksi niillä sellainen, että niiden mukana vain ajelehti, teki mitä käskettiin ja sitten pakottautui lopulta menemään nukkumaan ja heräämään samaan aikaa seuraavana päivänä. Omasta kokemuksestani muutama idea onnistui palauttaman hallinnan tunteen takaisin leiri-elämään. Jälkeenpäin olen havainnut, että nämä tuntuvat olevan sellaisia ajatuksia, jotka auttavat myös muissa hankalissa tilanteissa, kun tuntuu, että elämästä on vaikea pitää kiinni.


4 Ideaa elämänhallinnan pitämiseen, kun sen edessä on vaikeuksia

 

1. Kylmä rauhallisuus 

 

Ratkaisevin asia, mikä sai minut tuntemaan, että hallitsen elämääni myös armeijan leireillä, oli yksinkertainen päätös pysyä kylmän rauhallisena, tapahtui sitten mitä tahansa. Siinä vaiheessa kun haastava tilanne tai kriisi iskee päälle on vain tilannetta pahentavaa ruveta hyppimään seinille, kaatua voimattomana maahan tai stressata jokaisesta asiasta. Kylmä rauhallisuus tarkoittaa minulle päätöstä, että minulle on ensisijaista tuntea oloni rauhalliseksi ja hallituksi ja tehdä asioita kylmän järjestelmällisesti yksi kerrallaan samalla asenteella. Toissijaista on se, pysynkö täsmälleen annetuissa aikarajoissa, täytänkö kaikki odotukset tai tunnenko suurta intohimoa tekemästäni työstä.

2. Järjestelmällisyys 

 

a. Kirjoitin aiemmassa tekstissäni elämänhallinnasta periaatteiden ja rutiinien tärkeydestä. Tämä korostuu aiempaakin enemmän juuri haastavien elämäntilanteiden kohdalla. Jos haastava tilanne ei johdu nimenomaan siitä, että omat rutiinit ja elämänperiaatteet ovat eksistentiaalisessa kriisissä, (tähän ei kannata alkaa uskomaan kovin helpolla, koska tätä voi käyttää helppona tekosyynä kaaokseen luistamiseen tilanteessa kuin tilanteessa) niin on kannattavaa vain jatkaa elämistä, kuten on tehnyt normaalistikin. Tai vaihtoehtoisesti, jos näin ei voi tehdä, kuten leireillä, pyrkiä elämään sitä niin normaalisti kuin mahdollista ja lisäksi määrätä järjestelmälisesti etukäteen, miten toimia tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi leireillä määräsin, että pidän tavarani aina samoissa paikoissa organisoituna, mikä auttoi pitämään tavaroitani ja sitä kautta mieltäni hallinnassa.

3. Nuku, kun voit


Jos elämänhaasteet ovat johtaneet univelan syntymiseen, ensisijaista on päästä tästä loukusta niin pian kuin mahdollista. Liian vähän nukkuminen ei kannata, ellei ole pakko. Tutkimuksissa havaitut huonon nukkumisen haittayhteydet ovat melko loputtomia lähtien muistin heikkenemisestä ja ulkonäön heikentymisestä diabetes ja kuolemisriskin kasvuun, enemmän näistä oheisessa linkissä. (http://www.huffingtonpost.com/2014/01/08/sleep-deprivation_n_4557142.html)

4. Positiivinen ajattelu 

 

Vaikeista tilanteet ovat onneksi aina myös päästä kiinni. Esimerkiksi leireilykään ei ole automaattisesti epämiellyttävää ja monet tekevät sitä harrastuksena vapaa-aikanaankin. Vähäinen uni ja hallitsematon ilmapiiri luo haasteita pitää mielentila aurinkoisena. Onneksi intohimoa ja positiivisuutta on kumminkin aina mahdollista luoda päivään. Itselläni on periaate, jonka mukaan millään asialla, ei leireillä, ei epäonnistumisillani, ei kuolemantapauksilla ole sinällään oikeutta saada minua huonolle tuulelle. Huono olo ei ole koskaan ansaittua, vaan aina tulee ja pitää olla hyvällä tuulella, tai tehdä kaikkensa sen eteen (tällä tavalla uskon saavani myös eniten aikaiseksi maailmassa). Haastavissa tilanteissa positiivista ajattelua voi harjoittaa esimerkiksi lukemalla tai katsomalla aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, artikkeleita, blogeja, videoita tai listaamalla hiljaa mielessään, mistä asioista on kiitollinen ja mikä on hyvin (mitä meillä nykyajan länsimaisilla ihmisillä kyllä riittää).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti